سرطان کولون

سرطان کولون چیست؟

سرطان دسته ای از بیماری ها است که مشخصه ی اصلی آن تولید و رشد بیش از حد سلول است رشد این سلول ها را می توان در آزمایشگاه متوجه سد . زمانی که در روده بزرگ تولید بیش از حد سلول ها  به وجود بیاید سرطان کولون فرد را مبتلا می کند.

اغلب سرطان های کولون با تومور های کوچک و غیر سرطانی به نام پولیپ های آدنوماتوز شناخته می شوند که این پولیپ ها در دیواره داخلی روده بزرگ ایجاد می گردند. چنانچه این پولیپ ها در طی کولونوسکوپی برداشته نشوند ممکن است پس از مدتی به سمت بدخیمی پیش روند.سلول های سرطانی شده ی کولون با تهاجم به بافت سالم و تخریب سلول های اطراف تومور باعث ایجاد عوارض بسیاری می شوند. پس از ایجاد تومورهای بدخیم، سلول های سرطانی می توانند از طریق سیستم لنفاوی و خون در سایر قسمت های بدن نیز منتشر شوند. سلول های سرطانی با تهاجم و تخریب سلول های سالم امکان رشد در نقاط مختلف بدن را می یابند. این فرایند که متازتاز نام دارد بیماری جدی با شرایط درمان دشوار است.

علائم و نشانه های سرطان کولون ع:

  • تغییر در وضعیت گوارشی مانند اسهال، یبوست و تغییر در غلظت مدفوع
  • خون ریزی رکتوم یا وجود خون در مدفوع
  • ناراحتی مداوم شکم مانند گرفتگی عضله و دردهای شکمی
  • احساس عدم دفع کامل مدفوع
  • ضعف و خستگی
  • کاهش بدون دلیل وزن بدن

بسیاری از مبتلایان به سرطان کولون در مراحل اولیه هیچ یک از علائم فوق را تجربه نمی کنند. علائم ونشانه های سرطان کولون بسته به اندازه و جایگاهشان در روده بزرگ می توانند متفاوت باشند.

عواملی افزایش دهنده ی خطر

  • سن بالا

جمعیت کثیری از مبتلایان به سرطان کولون را افراد بالای 50 سال تشکیل می دهند.

  • نژاد آفریقایی-آمریکایی:

آمریکایی های آفریقایی تبار به نسبت بیشتری در مقایسه با سایر نژادها به سرطان کولون مبتلا می شوند.

  •  سابقه ی ابتلا به سرطان کولون و یا وجود پولیپ در فرد
  • التهاب در روده بزرگ

التهاب مزمن در روده بزرگ مانند کولیت اولسراتیو و یا بیمای کورون می تواند ریسک ابتلا به سرطان کولون را افزایش دهد.

  • به ارث بردن سندروم هایی که سبب افزایش ریسک ابتلا به سرطان کولون می شوند این سندروم ها عبارتند از: پولیپ آدنوماتوز خانوادگی و سندروم لینچ
  •  سابقه خانوادگی سرطان کولون

چنانچه بیش از یک عضو از خانواده ی فرد به سرطان کولون یا رکتال مبتلا باشند خطر ابتلا به این سرطان در فرد مذکور افزایش می یابد.

  •  رژیم غذایی با فیبر کم و چربی زیاد

سرطان کولون و سرطان رکتوم وابستگی زیادی به رژیم غذایی با فیبر کم و چربی وکالری بالا دارند. برخی از مطالعات حاکی از افزایش ریسک سرطان کولون در افرادی با مصرف بالای گوشت قرمز و گوشت فراوری شده می باشد.

  •  سبک زندگی کم تحرک

اگر شما فرد فعالی نیستید بیشتر در معرض ابتلا به سرطان کولونقرار دارید. داشتن فعالیت فیزیکی منظم از ریسک ابتلا به سرطان کولون می کاهد.

  •  دیابت

افراد دیابتیک و مقاوم به انسولین بیشتر در معرض ابتلا به سرطان کولون هستند.

  • چاقی

میزان فراگیری سرطان کولون در افرادی با اضافه وزن، بیشتر بوده و مرگ و میر ناشی از این سرطان در این افراد بیش از افرادی با وزن طبیعی می باشد.

  •  استعمال دخانیات

استعمال دخانیات سبب افزایش ریسک ابتلا به سرطان کولون می شود.

  • الکل

مصرف الکل با افزایش میزان ابتلا به سرطان کولون در ارتباط است.

  •  پرتو درمانی به منظور درمان سرطان

پرتو درمانی مستقیم در ناحیه شکم (جهت درمان سرطان پیشین) ممکن است خظر ابتلا به سرطان کولون را افزایش دهد

پیشگیری از سرطان کولون

انجمن سرطان آمریکا تست های غربالگری به ویژه کولونوسکوپی را برای تشخیص زودرس سرطان کولون پیشنهاد می کند. کولونوسکوپی بهترین روش غربالگری است چراکه در طی مشاهده روده بزرگ می توان پولیپ را نیز حذف کرد. دیگر تست های غربالگری عبارتند از تست خون مخفی در مدفوع (صورت سالانه انجام شود)، تست DNA، سیگموئیدوسکوپی(هر5سال یکبار) و سی تی کولونوگرافی(هر5سال یکبار)

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *